Događaji

Prvi meetup Eco Tech Serbia – Predstavljanje Eco Tech zajednice

MEETUP 1- Eco Tech Serbia je uz podršku ICT Hub-a 11.4.2018.godine organizovala prvi po redu meetup u Srbiji posvećen uspešnim inovativnim rešenjima u oblasti zaštite životne sredine.

Gosti prvog MeetUp-a su bili:

1.Lazar Jovanović-Smart Watering sistemi koji se bave izradom automatskih i daljinskih sistema za navodnjavanje kojima se upravlja putem SMS poruke na Vašem mobilnom telefonu.

2.Aleksandar Varnicic-UrbiGo- Pametna bašta za urbane stanovnike koja omogućava gajenje sveže hrane tokom cele godine. Naručite on-line, povežete UrbiGo sa vašim telefonom i konzumirajte zdravo.

3.Ivanka Milenković-EkoFungi -inovativno postrojenje za proizvodnju supstrata za uzgoj jestivih gljiva koje kao materijal koriste bilo koji celulozni otpad i eliminiše potrošnju električne energije za 90%.

4.Nemanja Janjić-Solagro Team-pametna presa za reciklažu. Solargo Team čine mladi inženjeri koji kroz svoj rad spajaju reciklažu, energiju Sunca i poljoprivrednu proizvodnju.Posvećeni su povećanju efikasnosti u odlaganju i postupanju ambalažnim otpadom kao i ekološkoj edukaciji.

Drugi meetup Eco Tech Serbia – Inovativna rešenjima u ZŽS

MEETUP2- Eco Tech Serbia je 10.5.2018.godine u prostorijama ICT Hub-a organizovala drugi po redu MeetUp posvećen inovativnim rešenjima u oblasti životne sredine.

Gosti drugog MeetUp-a su bili:

1.Anđelika Bjelajac, naučni saradnik u Inovacionom centru, Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Anđelika je svoj rad je posvetila unapređenju solarne ćelije treće generacije. Izučava i primenjuje različite metode sinteza i modifikacije neorganskih materijala koji su fotoaktivni, tj. pod Sunčevom svetlošću pokazuju fotonaponski i/ili fotokatalitički efekat. U svojim istraživanjima koristi najsavremenije tehnike karakterizacije materijala, kao sto su visoko rezolucioni elektronski mikroskopi.

  1. Nemanja Mišević i Dejan Dragić ispred kompanije Vekom Geo koja raspolaže alatima koji se koriste za prikupljanje, obradu, prezentaciju, ažuriranje i vizuelizaciju geoprostornih podataka. U svom radu koriste autonomne bespilotne letelice, satelitske snimke visokih rezolucija, kao i uredjaje koji prikupljaju GIS podatke na terenu. Sve više su prisutni u poljoprivredi i šumarstvu.
  2. Nikica Marinković kao predstavnik startup-a WooBox koji odgovara na probleme i potrebe za prirodnim izolacionim materijalom u rastućoj internet industriji koja se bavi isporukom hrane, sa ciljem da se zameni kancerogeni stiropor. WooBox je proizvod koji pruža mogućnost za transport svežih namirnica koje zahtevaju određene temperaturne uslove (od 2 do 7 stepeni celzijusa).